Uitvoering

Juiste betrokkenen zoeken

Op het moment dat de bouwplannen voor een bouwproject op tafel liggen en haalbaar bevonden zijn, kan men beginnen aan de uitvoering. Voordat je aan de uitvoering van een bouwproject begint, is het belangrijk om de juiste partijen bij het bouwproject te betrekken. Niet iedere elektricien of loodgieter is even betrouwbaar, waardoor de kwaliteit van het bouwproject minder hoog zal zijn. Daarbij wil je er zeker van zijn dat complicaties voorkomen worden. Denk bijvoorbeeld aan lekkages, storingen in een cv-ketel, kortsluitingen, enzovoorts. Helaas komt het nog zeer regelmatig voor dat dergelijke complicaties ontstaan, net nadat het bouwproject is opgeleverd.

Architect inschakelen voor bouwpartners

Vaak heeft een architect de nodige contacten binnen de bouwwereld, waardoor hij je aan verschillende uitvoerders kan koppelen. Het is aan te raden om niet alleen op het advies van een architect af te gaan, maar zelf ook onderzoek te doen. Wat zijn de ervaringen van omwonenden met uitvoerders? Hoe zit het met zakenpartners die bijvoorbeeld in het verleden een kantoor of winkelpand hebben laten bouwen? Enzovoorts. Zeker bij de grotere bouwprojecten wil je dat de uitvoering in een keer goed gaat en binnen de gestelde termijn afgerond wordt. Voor bedrijven kan het erg vervelend zijn als een bouwproject vertraging oploopt.

Controles tijdens de uitvoering

Naast het inschakelen van verschillende uitvoerders voor een bouwproject, is het verstandig om het bouwproject nauwlettend in de gaten te houden. Ga bijvoorbeeld regelmatig langs op de bouwplaats en vraag de uitvoerder om eens per zoveel weken een rapportage te geven over de staat van de uitvoering. Zo ben je tijdig voorbereid op eventuele vertragingen en kun je direct voor een oplossing zorgen. Daarbij is het mogelijk om plannen te schrappen als je merkt dat de kosten hoger zijn dan vooraf verwacht werd.

Tip: voer bepaalde klussen tijdens de uitvoering van een bouwproject zelf uit! Zo kun je op de kosten van het bouwproject als geheel besparen.