Ontwerp

Ontwerpfase 

Nadat de eerste bouwplannen op tafel zijn komen te liggen, is het zaak om het ontwerp voor het nieuwe gebouw vorm te geven. Tijdens deze tweede fase van een bouwproject kun je samen met een architect kijken welke materialen en vormen geschikt zijn voor het bouwproject. Hierbij is het opnieuw van belang om te kijken naar de regelgeving binnen de gemeente waar het gebouw komt te staan. Vaak geldt dat een gebouw niet te opvallend in het straatbeeld aanwezig mag zijn. Bij het indienen van de aanvraag van een vergunning zal je aanvraag in zo’n geval worden afgewezen. Je bent dit soort situaties voor, door vooraf naar het ontwerp van andere gebouwen in de straat te kijken. Welke kleur stenen gebruiken zij? Welk type dakbedekking wordt er gebruikt? Enzovoorts.

De juiste materialen kiezen

Bij het bepalen van de te gebruiken materialen voor een bouwproject, is het belangrijk om op verschillende aspecten te letten. Naast de kleur van de bouwmaterialen, is ook de kwaliteit ervan van belang. Goedkope bouwmaterialen lijken op voorhand wellicht interessant, maar zullen op termijn voor hoge kosten zorgen. Denk bijvoorbeeld isolatiemateriaal wat niet dik genoeg is. Als gevolg hiervan neemt de isolatiewaarde van het gebouw af, waardoor je veel meer energie verbruikt dan noodzakelijk is. Door direct in een goede isolatie te investeren zal het energieverbruik op jaarbasis lager liggen, waarmee je de hogere investering beetje bij beetje terugverdient.

Aansluitingen voor elektra en water

Ook is het bij het ontwerp van een gebouw belangrijk om te letten op de aanwezigheid van aansluitpunten op waterleidingen en elektriciteitskabels. Je wilt immers in iedere gebruik kunnen maken van stopcontacten en aansluitpunten voor de verlichting. Daarbij zal je in een badkamer, een keuken, etc. een aansluiting op het leidingnetwerk wensen voor het gebruik van kranen, sanitaire voorzieningen, enzovoorts. Hier dient bij het ontwerp van een gebouw rekening mee te worden gehouden.