Klussen

Bouwen doe je samen

Voorafgaand aan de uitvoering van een bouwproject dien er verschillende voorbereidende werkzaamheden te worden uitgevoerd. Datzelfde geldt voor de periode tijdens de uitvoering van een bouwproject. Hoewel veel van de klussen tijdens een bouwproject door een uitvoerder zullen worden uitgevoerd, kun je deze klussen gedeeltelijk zelf uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van stopcontacten, het aansluiten van de verlichting, enzovoorts. Door klussen tijdens een bouwproject zelf uit te voeren, kun je flink op de kosten voor het gehele bouwproject besparen. Daarbij kan het bouwproject versneld worden, doordat er extra manschappen bij het bouwproject betrokken zijn.

Tip: vraag mensen uit je omgeving om te helpen bij het uitvoeren van bouwprojecten! Bij een verbouwing kun je bijvoorbeeld samen ruimtes leeghalen, meubels afdekken, kozijnen tapen, enzovoorts.

Klussen tijdens een verbouwing 

Bij een nieuwbouwproject is het aantal klussen wat je zelf uit kunt voeren enigszins beperkt. In dit geval kun je het gros van de klussen het beste door een uitvoerende partij uit laten voeren, om de kans op fouten te verkleinen. Je moet er immers niet aan denken dat er lekkages ontstaan door je eigen toedoen. Een verbouwproject is echter makkelijker, waardoor je hierbij wel een aantal klussen uit kunt voeren. Denk bijvoorbeeld aan het weghalen van oude sanitaire voorzieningen, het verven van de kozijnen of deuren in huis, enzovoorts.

Het juiste gereedschap voor klussen

Mocht je van plan zijn om zelf klussen uit te voeren tijdens een bouwproject, zorg er dan wel voor dat je over het juiste gereedschap beschikt. Wanneer het gereedschap van een lage kwaliteit is, zal ook het eindresultaat minder mooi zijn. Reden genoeg om hier voldoende in te investeren! Daarbij zal het goede gereedschap langer mooi blijven, waardoor je hier ook over een paar jaar nog veel plezier van zal hebben. Sommige gereedschappen kun je bij bedrijven huren. Zo hoef je zelf niet veel te investeren!